Актуални събития


Международна академична седмица по програма Еразъм от 13 до 17 май 2024 г. организира за осма година Русенският университет

Официалното откриване на форума е на 13 май, понеделник, от 10,30 ч. в заседателната зала на „Канев Център“. В продължение на пет дни 28 представители на 11 партньорски  университети от 8 държави - Албания, Алжир, Йордания, Косово, Мексико, Молдова, Румъния и Словакия ще обменят опит и добри практики в академичния обмен на студенти и преподаватели по програма Еразъм.
Водеща тема на събитието е дигитализацията на висшето образование в международен мащаб.
Erasmus_photo_flags.jpg

Програма: Programme_Erasmus_Week.pdf
За осма поредна година Русенският университет отбеляза Международния ден на франкофонията – 20 март

На 20.03.2024 г., за осма поредна година Русенският университет отбеляза Международния ден на франкофонията, като един от повече от 1000 университета по света, които са членове на Университетската Агенция на Франкофонията. Активното членство на Русенския университет в тази престижна световна организация датира от 2017 г., когато заявката ни за членство е одобрена поради приноса на Русенския университет към изучаването на френския език и култура и традициите на град Русе като един от най-старите франкофонски центрове в България.  Оттогава до днес всяка година Русенският университет отбелязва Международния ден на франкофонията със значими инициативи и празнични събития. На този ден под гостоприемния покрив на университета си дават среща почитатели на френския език и култура със своите творчески изяви в литературата и изкуството. 

Събитието бе уважено от академичното ръководство – ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов, председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, зам.-ректорът по международното сътрудничество доц.д-р Галина Иванова, която откри празника, и зам.-ректорът по научноизследователската дейност доц. д-р Десислава Атанасова. 
Участниците в празника бяха поздравени от ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов. 

„С гордост можем да заявим, че Русенският университет е инициатор и домакин на първата конференция на франкофонските университети в България, които са само 9, а през тази година ще инициира ново подобно събитие по повод 30-годишнината на Централата за Източна Европа на Университетската агенция на франкофонията със седалище в Букурещ. С огромно удовлетворение и радост поздравявам всички участници и призьори в конкурсите, обявени от Русенския университет по случай Международния ден на франкофонията, а на всички гости на нашия празник желая приятни и вълнуващи мигове с изпълненията от нашата програма. Честит празник!“ – каза в приветствието си ректорът на университета. 

Приветствия бяха получени от г-н Мохамед Кетата, Регионален директор на Университетска агенция на Франкофонията за Централна и Източна Европа – Букурещ и от г-н Петър Топарев, ръководител на Генерална дирекция на УАФ за Централна и Източна Европа – София.
В програмата на празника прозвучаха вълнуващите изпълнения на ученичката Андреа Петкова от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, представител на сдружение „Полифония“. Със свое изпълнение се включиха и 20 френски студенти от ECE- Paris, избрали Русенския университет през този семестър за своята Еразъм мобилност. Те поздравиха присъстващите с националния химн на Република Франция „La Marseillaise“.  

Превърнал се в традиция още от първата година от членството на Русенския университет в Университетската Агенция на Франкофонията, и тази година беше проведен конкурс за есе на френски език, което тази година е на тема „Да би младо знаело, да би старо можело''. Проведени бяха и конкурси за презентация на френски език, стихотворение и превод на стихoтворение от френски на български език. В конкурсите се включиха ученици от Русе и от други градове в страната от училища, където се предлага изучаване на френски език, както и студенти от България и от чужбина.

Отличените участници в конкурсите по случай Международния ден на франкофонията бяха наградени от ректора на университета проф.д-р инж. Пламен Кангалов и от председателя на Общото събрание акад.Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет. 

Категория „Есе на френски език“
I място - Доминик Валентина Сузан Жофре - чуждестранен студент в Русенски университет
I място - Даниел Петров - гр. Попово 
I място - Лиляна Кънева - гр. София
I място - Николай Наков - гр. Благоевград
II  място - Емили Дубоа - гр. Монтана 
II  място - Садела Талеб – чуждестранен студент в Русенски университет 
III място - Сава-Калина Ангелоф-Жунич -  ESFAM, Корсика
III място - Олександр Шабалин - гр. Благоевград
Поощрителна награда - Гергана Русанова - гр. Русе

Категория „Презентация на френски език“
I място - Моника Кабаиванова – Английска езикова гимназия „Гео Милев“ – Русе 
I място - Елица Куцарова - Английска езикова гимназия „Гео Милев“ – Русе
I място - Вероника Светославова - студент в Русенски университет
II  място - Пламена Стоядинова - студент в Русенски университет

Категория „Стихотворение на френски език“
I   място - Пламена Стоядинова - студент в Русенски университет
II  място - Григор Горчев - студент в Русенски университет
III място - Викторио Венков - студент в Русенски университет

Категория „Превод на стихотворение от френски на български език“
I   място - Пламена Янкова - студент в Русенски университет - Филиал Силистра
II  място - Вероника Светославова - студент в Русенски университет

Всяка година на 20 март над 270 милиона франкофони по света отбелязват Международния ден на езика, който споделят, езика на великите френски поети, писатели, философи, езика на иновациите. 

С превърналото се вече в традиция отбелязване на Международния ден на франкофонията, Русенският университет утвърди принадлежността си към голямото семейство на франкофонските университети и по уникален начин доказа, че академичната среда е не само средище на образование и наука, а и пространство на духа, културата и вековните ценности, сближаващи европейските общества.

Видео запис на празника - 20.03.2024 г. - https://youtu.be/P6qgbTsY3yI

snimka.jpg


Отминали събития


Нощ на учените

2020      Нощ на учените 2020.pdf

2019     Нощ на учените 2019.pdf

2018     Нощ на учените 2018.pdf

2016     Нощ на учените 2016.pdf

2015    Нощ на учените 2015.pdf

2014    Нощ на учените 2014.pdf

2013    Нощ на учените 2013.pdf

Presentation_past.pptm


Международни седмици


2019     Sixth Erasmus week 2019.pdf

2018     Fifth Erasmus week 2018.pdf

2017     Fourth Erasmus week 2017.pdf

2016    Third International Staff week 2016.pdf

2014    Second International Staff week 2014.pdf

2013    First International Staff week 2013.pdf


Project Dissemination Days 


2015     Project Dissemination Day 2015.pdf      projects_2015.pptx

2014     Project Dissemination Day 2014.pdf

2013     Project Dissemination Day 2013.pdf